dimecres, 18 d’abril del 2012

JOAN BRULL I VINYOLES


Joan Brull i Vinyoles és un destacat de la pintura del modernisme català i l’exponent del simbolisme a Catalunya.

 Actualment al Museu Municipal de Tossa de Mar hi ha tres peces del pintor, de les que destaca el retrat fet al Dr. Melé, però em consta que no son les úniques pintures de l’autor a la població, fins hi tot el meu pare em parlava d’un Brull a la casa de la meva besàvia materna del que en hem perdut la pista.

 L’any 2009, la Fundació Caixa Girona i comissariada per Isabel Fabregat Marín, es montà una exposició de part de l’obra de l’artista a la Fontana d’Or, del que he tret un resum del text i les imatges d’algunes de les peces allà exposades.


Joan Brull neix a Barcelona un 25 de gener de 1863, l’any 1874, amb només onze anys, és matricula a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, fins l’any 1880. Passà per diversos tallers, el primer fou el del pintor realista Simó Gómez al Poble-sec, posteriorment pels de Josep Cusachs, Ferran Xumetre, Josep Pascó i Enric Sagnier, entre d’altres.

 A principis dels 80, Brull va marxar a Madrid per continuar la seva formació amb Ramón Padró. Els anys 1886-1888, Brull marxa a París a estudiar a l’acadèmia Colarossi i torna a Barcelona el 1888 i fa la seva primera exposició a la Sala Parés.

 L’any 1890 Joan Brull era a Girona a on hi té un taller, durant aquesta època viatge per la província i segurament en un dels seus viatges arriba a Tossa, amic del pintor Vilallonga i del Dr. Melé, visita la Vila assíduament. L’any 1896 Brull es va casar amb Francisca Tubert i Mons, filla de Lloret i segons testimoni de Carme Selva, el matrimoni es va afillar una nena d’una familia valenciana sense recursos que vivia a Tossa, l’Angeleta, que esdevindria protagonista d’alguna de les obres del pintor.

L’any 1899 torna a París, allà va participar a l’Exposició Universal del 1900 a on va ser premiat.

 L’any 1902 torna a Barcelona. L’obra d’en Joan Brull, alterna composicions simbolistes amb escenes de la vida quotidianes, també fa d’il•lustrador i crític. Brull va morir el 13 de febrer del any 1912.


Joan Brull, fins el 1896 fou un pintor de sòlida formació realista, és el seu mestre a París, Raphaël Collin va ser qui l’introdueix al simbolisme. Collin li mostra un camí per arribar a la lluminositat i la pintura clara dels impressionistes a la acadèmia Colarossi.