dijous, 5 de juny del 2008

ALS REIS DE CASA SEVA.

A tots aquets adolescents que es pensen que només tenen drets i no tenen obligacions. Que pel fet de ser fills de ..., tenen dret de heretar la corona. Només faltaria!.Per alguna cosa es va inventar la REPÚBLICA!.






Així pujen.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bon dia i salutacions cordials des del 107.8 de la FM,

El meu nom es Maria Dolors Moncusí , encara que moltes persones em coneixen per Mari Loli o Lola o encara millor, per Lollipop. Aquest últim, va referit al programa matinal de quatre hores diàries que he portat a terme durant 5 anys a Nova Ràdio Tossa, l'emissora local de la nostra vila.

Vaig començar la meva incursió a la Ràdio amb només 14 anys, portant a terme un programa de Ràdio Formula que segurament en aquells dies va fer posar els cabells de punta a més d'un, però en el seu moment, la persona que s'encarregava de la programació de la Ràdio (que demano em perdoni en aquests moments per no recordar el seu nom) ens va donar una oportunitat a una amiga i a mi mateixa, explicant-nos com organitzar una emissió, com organitzar el programa, com funcionaven els equips i com portar a terme l'edició i programació d'un petit programa de dues hores a la setmana.

Amb el temps, els estudis varen fer-se més importants i varem tenir que deixar el programa fins a l'any 1999, crec recordar, quan vaig decidir tornar a la Ràdio, ja que sempre havia sentit una gran passió per aquest medi de comunicació.

Vaig entrevistar-me amb qui era i és encara en teoria, el director de Ràdio Tossa, en David Güell, per portar a terme un programa de música dels anys 50s 60s 70s, en el qual jo tenia que en principi, fer una selecció musical, fins aconseguir una certa confiança amb els aparells tècnics, i desprès ja sí, anar per feina amb la locució. Em va donar llum verda per començar quan volgués, així doncs, varem quedar per començar un dimarts a la tarda, i així seria.
Abans de sortir de l'emissora però, em vaig topar amb qui era un dels col·laboradors amb més empenta i més vinculat en tots sentits a la Ràdio i també col·laborador a la televisió de Tossa, en David Colomer, que en aquell moment portava per la mà dos o tres programes setmanals, un d'ells les tardes de Ràdio Tossa (un programa de Ràdio Fórmula amb una selecció molt animada de música nacional i internacional) i també el programa "La Dimensió Desconeguda" (un programa-paròdia, amb una taula rodona formada per quatre o cinc col·laboradors habituals i algun que altre convidat, on teníem temàtiques de tota mena per discutir amb els personatges més peculiars de la vila, a part d'entrevistes, transmissions en directe des d'actes i activitats de la vila i d'arreu, etc. ).

En Colomer va apropar-se per convidar-me a participar com a col·laboradora fixa en el seu programa, i vaig acceptar, cosa que va ser un gran encert per la meva part, ja que d'ell i dels seus companys vaig aprendre moltíssimes coses que més tard m'ajudarien a trobar una feina com a col·laboradora amb el meu propi espai , al matinal de Ràdio Esplugues, a Barcelona.

Des del meu punt de vista, aquella època reflexa una de les millors èpoques de Ràdio Tossa. Érem més de 15 col·laboradors estables a l'emissora , crec recordar: David Güell (als matinals i el programa especial de Temps de Neu) ,Josep Serra ("Clau de Sol", tardes de dissabte amb música clàssica – més tard el van fitxar a Ràdio Estel), Nani (tardes i nits de reggae) , en Jesus Domingo (nits de "Chill Out") , Joan Guitard (migdies amb Ràdio Formula), Mariano Sanchez, Vicenç Gascons , Jordi Melendez (nits de diumenge amb "Ràdio Esport Tossa" , David Colomer, Agustin Marin, Bea Rodriguez, Toni i d'altres (tardes de dissabte a "La Dimensió Desconeguda") , Toni Bragulat (tardes de música dels 60s i 70s) , Chiqui (matins de dissabte amb Ràdio Fòrmula), David Duran (cada tarda amb Ràdio Formula) i jo mateixa amb "Lollipop", "La Dimensió Desconeguda" i "El Galliner" (diumenges a la tarda, amb entrevistes, notícies i temàtica cultural).

Perdoneu-me perquè segurament oblido altres noms de col.laboradors, ja que fa molts anys d'aquests bons temps...

Durant aquells anys, Ràdio Tossa va estar present a tots els actes i activitats de la vila, enviant reporters i col·laboradors per realitzar connexions en directe, muntant la Ràdio allà on fès falta per apropar-la al públic, així doncs, retransmetent des de la Plaça d'Espanya el dia de Sant Jordi, en directe, retransmetent des del Poliesportiu pel DiverTossa i muntant un estand de Ràdio, organitzant, col·laborant i dirigint La Maratò de Ràdio durant 24 hores per La Maratò de TV3, i bé, un llarg etcètera que podria allargar-se molt i massa.

Sé que m'he estès molt explicant petits detalls, però val la pena per fer recordar a tothom el que ha sigut Ràdio Tossa i sobretot per ressaltar la crisi que està passant ara la nostra emissora local, i quan dic ara, no vull dir els últims mesos si no com a mínim l'ultim any.

Per les raons que siguin, uns diuen unes coses i els altres unes altres, el Director de Ràdio Tossa es troba de baixa per depressió des de fa més o menys un any. Aquesta baixa ja la va agafar en temps del Govern socialista i va continuar desprès amb l'arribada de CIU al govern. Jo no entraré en les raons que pugui tenir en David Güell per aquesta baixa, i no entraré tampoc en si en David estava o no estava a la Ràdio o en si era més o menys responsable o en aquestes llegendes urbanes de si s'enduia més calers dels quals li pertocaven...
En tot cas, aquest no crec que fos el meu problema ja que hi ha una persona que és responsable dels medis de Comunicació locals i tindria que ser aquesta la que controlés aquestes qüestions.
Del que jo si tinc constància és de que al menys la Ràdio funcionava, millor o pitjor, però funcionava. I funcionava, tinc que dir, gràcies a ell i també en David Colomer durant els anys que va estar, qui en moltes ocasions tenien que deixar el que estaven fent per tornar a connectar la Ràdio desprès d'una tempesta, o d'una tallada de llum o d'un problema tècnic...

La veritat és que amb una maquinaria antiga i de poca qualitat, amb uns ordinadors quasi obsolets i dos micròfons, Ràdio Tossa ha estat emetent i emetent dia darrera dia. I encara que des de la Ràdio llençàvem crits de compasió per una petita inversió en un medi que arriba tots els dies a les cases, negocis i vehicles de tots els vilatans de Tossa, i fins i tot en ocasions de la zona costera de Lloret i Blanes, i a vegades a Tordera, a Ràdio Tossa mai va venir cap regidor ni tan sols a veure en quin estat es trobava l'emissora, ni tan sols a preguntar o veure com anaven les coses o si funcionava la programació o si hi havia audiència o ... res.

Realment, i tenint en compte la quantitat de persones que escoltaven la Ràdio a Tossa, s'ha tractat aquest medi amb total indiferència, però no només ara, sinó fa anys!

Tinc que explicar també que vaig tenir una conversa amb el director David Güell no fa molt, on ell em va explicar que estava portant a terme uns tractes amb l'ajuntament per ell deixar la seva feina com a director, a canvi de diners per la seva part i ells només demanaven que deixés la Ràdio funcionant, en bon estat, amb una graella de programes i una persona al càrrec.
Em va proposar encarregar-me de portar l'emissora però li vaig dir que no creia que fos la persona adient, ja que jo no tenia estudis de comunicació i no seria capaç, com ell ho havia sigut, d'arreglar aparells quan hi han problemes o realitzar segons quines coses més tècniques, però que en canvi, si creia que podria tenir l'empenta i il·lusió segurament per intentar fer funcionar la Ràdio, això sí amb la seva ajuda i amb l'ajuda d'alguns dels col·laboradors més fidels.

Ell va parlar amb la Regidora de Comunicació, l'Assumpta Margenats, que en cap cas es va posar en contacte amb mi sinó més ben dit vaig trucar vàries vegades a l'ajuntament per parlar amb ella sobre el tema, i també sobre la qüestió de que m'hagués agradat començar el Matinal de Lollipop com cada temporada pel mes d'abril, i per veure com tenia que fer-ho.
Finalment, un dia vaig aconseguir veure-la a l'ajuntament, on en uns dos minuts em va explicar que ja havia parlat amb el David Güell i que li semblava molt bé "tot això" però que en aquest moments l'ajuntament estava passant una crisi econòmica i que no em podien pagar, però que volia solucionar "això de la Ràdio com fos en els pròxims dies" i que ja em diria "algo".

Bé, sincerament, jo no sé que va parlar amb en David Güell, ni tampoc se que pensava que jo volia fer doncs no em va deixar parlar, però en tot cas potser li hagués agradat saber que durant moltíssims anys ningú va cobrar res a Ràdio Tossa, i que els col·laboradors hi anàvem i fèiem els programes i muntàvem activitats per amor a l'art... i a la Ràdio, òbviament.

Encara que, finalment, quina va ser la meva sorpresa ahir al assabentar-me que la Consol, una jove de 19 anys amb cap vinculació a Radio Tossa, està fent els matinals junt amb una amiga. I que consti que no vull desprestigiar aquesta jove, ja que jo també he sigut "principiant" a la Ràdio (i segurament que mai deixaré de ser-ho) i tothom té dret a començar i a que li donin un vot de confiança, sobretot als joves!
Però anant més enllà m'assabento que és també ella l'encarregada de la programació i bé, en general, l'encarregada de la Ràdio!!! I que a més a més, està cobrant per aquest serveis!

Simplement, la realitat supera la ficció! perquè posar una persona inexperta al capdavant d'un medi de comunicació?

M'entristeix seriosament el fet de la indiferència i despotisme envers a la Ràdio per part de l'ajuntament, però també dels vilatans que veient el que passa no s'immuten.

La Ràdio i en especial a Tossa de Mar, on altres ràdios s'escolten amb gran dificultat, és un medi de comunicació excel·lent que amb el pas dels anys ha seguit vigent i que mai serà obsolet, per la seva senzillesa i eficàcia. Per poder arribar a tothom, en qualsevol moment. Per poder informar, culturitzar, o simplement amenitzar el dia de les persones que són fidels, dia a dia rebent les ones i escoltant-la. És un medi proper i agradable. I és simple i sincerament una pena i una tragèdia el fet de deixar una Ràdio Local que havia tingut moments extraordinaris, en l'oblit i en la ignorància.

Tinc constància de que altres col·laboradors de la Ràdio com per exemple en David Colomer o David Durant van presentar projectes a l'ajuntament per gestionar i dirigir Ràdio Tossa, però per qüestions que no saben ni se , ells també han quedat arraconats. I ells són persones que han estudiat Ràdio i Comunicació, que coneixen pam a pam Ràdio Tossa, que han col·laborat sense ànim de lucre durant anys i que no només això sinó que han treballat a altres medis amb més prestigi com Ràdio Marina o Ràdio Lloret on han adquirit una gran experiència. Són, en veritat, joves professionals del medi.

Llavors, perquè? Que algú m'ho digui! perquè els amics i amants de la Ràdio tenim que viure aquest càncer que pateix la nostra emissora local. Una mort lenta i agònica que només ens porta sofriment.

Jo no puc deixar de pensar, que aquesta Ràdio ha format part de la meva vida des de la meva infància, com segurament part de la vida de molt vosaltres. Encara recordo la primera trucada a Ràdio Tossa, devia tenir uns 4 o 5 anys. Vaig dedicar una cançó de Joan Manel Serrat al meu pare anomenada "Fa vint anys que tinc vint anys". I ara em pregunto si en algun futur no molt llunya, els meus nebots o fills podran sentir la mateixa sensació que jo vaig tenir.

Oh Dèu meu! Descansa en pau Radio Tossa!


Lollipop

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Hola Loli.
Jo tinc encara records més llunyans de Radio Tossa, a mí la primera entrevista me la va fer la teva mare, també recordo a ne'n Vicents Gascons quan ell i jo varem anar al Punt Diari a captar assesorament per fer una radio a Tossa.
També recordo una entrevista que em va fer la Pilar Mundet abans de ser política, i per aquet motiu és el perquè m'extranya que al entrar en aquesta legislatura ens hagim trovat la radio amb les circunstàncies de com la hem trovat, i més perquè la exalcaldesa de Tossa durant una época en formà part i se la hauria d'estimar tan com tu te l'estimes.
Avui, és a dir ahir, sortia al Diari de Girona la homologació de Radio Tossa com a emisora oficial de FM, aixó vol dir que quelcom s'està movent allà a dintre. Pensa que Radio Tossa quan nosaltres i varem entrar no funcionava i avui ho fa.
La emisora la regenta l'Assumpta Margenats i hi està pel tema. El problema és el que hi ha, actualment a l'Ajuntament, el lìmit de despesa i cal establir unes prioritats. De totes maneres si en estas interessada parla amb l'Assumpta.

Anònim ha dit...

Hola Josep,
així és, la meva història amb la Ràdio té moltes arrels familiars. Per ells se també que la Radio va tenir molts bons moment en el passat, així com molts embolics. Però embolics n'hi ha a tot arreu, i tots som persones.

Jo he viscut unes quantes legislatures a la Ràdio. Vaig entrar quan era el primer govern de la Pilar Mundet, la moció de censura, l'entrada de CIU-AET, el passat govern dels Socialistes i aquí m´he quedat, per que aquest any només vaig veure la Ràdio de visita, i estava en un estat desastrós.
No se molt bé que s'està fent des de l'ajuntament o què s'està movent a Ràdio Tossa per que sincerament, no se com assabentar-me. Ahir a la nit vaig llegir la noticia al diari de Girona sobre l'homologació de la Radio , que em va animar força. Però tinc que dir que fins ara, en tots aquests governs que han passat mentre jo estava allà, mai ningú se'n va preocupar gaire d'aquest medi. Ni uns ni altres. Sempre moltes promeses, molts intents i molta política, però poca acció.
Crec que en moltes ocasions s'ha tractat la Ràdio més com un problema que no pas com un servei.I aquí veig on es troba la gran equivocació.
Com bé entendràs la Ràdio no és una cosa que s'ha de tenir encesa i funcionant sigui com sigui, sense continguts ni programació, pel simple fet de dir que "funciona".

Entenc també que per temes burocràtics la Ràdio es trobava en una situació crítica , que l'anterior govern també volia solucionar però no trobaven el "com".

Espero de tot cor que pugueu trobar una resposta vosaltres a aquest "com fer-ho". Com arreglar la situació del director? com començar un projecte atractiu? com gestionar la Ràdio per que sigui rendible i realment autosuficient? com tirar endavant aquest projecte? Com seguir al mateix temps amb l'esperit que gaudia Radio Tossa?

Espero que no tot quedi en paraules, i que passem a l'acció aviat.

Fins aviat.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Hola Loli:
La radio no és competència meva, però soc coneixedor de com la varem trobar ara fa poc més d’un any i Radio Tossa no funcionava, llavors sí que estava morta perquè els aparells estaven trencats.

L’Assumpta amb molt pocs mitjans l’ha posat en funcionament novament i l’ha homologat, avui he parlat amb ella i l’hi he donat una còpia de la teva carta que ja havia llegit al “miri miri”, m’ha dit que cobrant no pot agafar a ningú, que la Consol cobra esporàdicament una petita aportació com a subvenció, però que un jornal actualment no el podem pagar, ja que per les arques municipals un sou pot representar el pressupost de tot un any d’una àrea.

També m’ha dit que penjar coses al “miri,miri” és buscar que et tanquin les portes, jo penso com ella, si d’aquest ajuntament vols aconseguir alguna cosa, el menys intel•ligent és anar a penjar escrits en aquet bloc. A mi personalment em patina el que escriguin els personatges del "miri miri" sobre la meva persona, a casa meva el pa a taula el poso del meu negoci i a l’ajuntament no mi lliga cap interès obscur, amb qui tinc que estar bé és amb la meva consciència i aquets tres anys que em queden obraré en conseqüència i no pensant si repetiré o no com a regidor, el qualificatiu més carinyos que allà m’han dit és el de subnormal.

Aprofitant vull dir, ja que per el número de visites d'avui al bloc sé que aquet escrit el llegiran molts "miri miris" que no diuen res a favor ni de CiU, i menys de AET, que si tingués que obrar per les pressions de segons qui...., millor plegar i marxar cap a casa.

Jo crec que Radio Tossa està oberta a tots els que vulguin col•laborar-hi desinteressadament , estimar és DONAR sense esperar res a canvi, si tant estimes a Radio Tossa i hi vols fer un programa o programes en pla “amateur” i sense cobrar, no crec que hi hagi cap inconvenient en que set obrin les portes. Cobrant, actualment i donada la situació, és impossible.

Pensa-ho, una radio de poble pot ser un hobby que et pot obrir les portes a un treball a una radio més important, tal i com dius que ja ha passat, i que no ho fas per un equip de govern d'un color o altre, sinó per un poble que és el teu.

Tu ets qui decideix.

Anònim ha dit...

Hola Josep,
aquesta carta no la vaig fer arribar al miri-miri només, sinò a tots els blogs i pagines que sabia que estaven relacionades amb tossencs i que han volgut penjar-la, i crec pensar que està a 4 blogs en aquest moment. Volia fer-la arribar a tothom.
Les meves raons són poques però senzilles:
Cada dia em trobo algú que em pregunta perquè no faig ràdio, què passa amb la ràdio, què passa amb el director, o que passa amb l'ajuntament... Tothom m'explica històries extranyes i veus que corren, i jo començava a estar una mica cansada de tot plegat, i sobretot de donar explicacions.

Per a mi ha sigut la millor manera d'expressar a tothom com està la situació, el que penso i com em sento realment amb aquest tema i quina és la meva posició més sincera, d'una manera planera i clara.

Per una altra banda, jo no actuo per pressions de ningú. Ja fa molt de temps que jo vaig per lliure, perque vaig adonar-me que les meves idees i creences no les vull lligar a ningú. No vull que em cataloguin per coses que han fet, han dit o pensen altres.
Vaig per liure, i això em fa sentir lliure. Potser no m'afavoreix per obrir-me portes, però qui me les obre ho fa pel que sóc i no pel meu "color" o bandera.

En qualsevol cas, sé com vau trobar la ràdio en el moment que vau entrar a gobernar. Sé perfectament els problemes que patia i pateix l'emissora i entenc que vosaltres en aquest sector ho teniu força complicat, sobretot tenint en compte com estan les arques municipals i que realment els aparells estan molt malmesos.

És trist que s'hagi abandonat la Ràdio fins aquest punt.

En tot cas, m'alegro de que s'estiguin movent les coses. Crec que també és important des del meu punt de vista, que la gent entengui què passa en aquest àmbit. Potser deixar clares les coses és més simple que deixar "veus" parlar per parlar.

Per la meva part Radio Tossa podrà comptar sempre amb la meva col.laboració desinteressada. Ho vaig fer molts anys i no m'importaria fer-ho molts més. No només per amor a la Radio sinó per amor al meu poble i en especial a la meravellosa sensació d'estar cada dia tan aprop de tots els tossencs que m'escoltaven a través de les ones.

Fins aviat.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Hola Loli:

Doncs pel que a mi respecta, encantat de poder tornar sentir la teva cordial salutació des de el 107.8 de la FM.

Si em necssites per alguna cosa o em vols fer servir d'enllaç amb l'Assumpta, ja saps a on trovar-me.

Resto a la teva disposició.