dissabte, 13 de març del 2010

TEMPORAL DE NEU

El diumenge per la nit vaig estar, fins a les dues de la nit en el chat de facebook, parlant amb Franc Hervias de Meteotossa. Ell m’anunciava per dilluns un dia històric per la meteorologia, entre línees isòbares i altres dades només desxifrables pels erudits de la meteorologia, preveia una situació apocalíptica, una forta tempesta mediterrània s’estava formant causada per una injecció d’aire siberià. Les seves previsions eren de neu a cota cero i d’un fort temporal de gregal que podia arribar a la carga d’intensitat de la passada llevantada de Sant Esteva del 2008. Entre bromes de la poca fiabilitat dels meteoròlegs, més per desig que per creença ens varem acomiadar.



El dilluns al voltant de les 11 hores, em trucava la directora de l’IES per tancar els equipaments escolars davant el neguit del professors residents fora de Tossa i la por de quedar citiats. Per suggeriment de l’inspectora de zona, tenia que ser l’Ajuntament el que donés l’avís del tancament dels centres. Tot seguit em vaig posar en contacte amb el regidor de governació per si hi havia alguna directriu de la Conselleria o de Protecció Civil, la seva contesta va ser negativa, però m’aconsellà el tancament de les escoles perquè les carreteres començaven a estar malament. Vaig posar-me en contacte amb els Serveis Territorials d’Educació i em varen comunicar que era decisió de la directora perquè no hi havia cap avís, i en aquets casos, al no haver-hi transport escolar, els centres educatius han de restar oberts amb els professors disponibles, encara que no hi hagi activitat docent, i que en tot cas la directora és poses en contacte amb el interlocutor.
Seguidament vaig trucar a la directora per informar-li de la conversació amb Educació i comunicar-li que l’Ajuntament avalaríem la seva decisió. A les 12 hores em trucava que tancaven CEIP i IES.
Al voltant de les quatre ens quedàvem sense llum i estava nevant d’una manera poques vegades vista.



El dimarts seguíem sense llum amb un fort temporal de llevant, que sortosament el pas de la riera frenava que les onades arribessin a primera línea de mar. Els telèfons perderen cobertura i les carreteres tancades, estàvem incomunicats.



El dimecres, donada la falta d’informació, l’Alcaldessa de Tossa és traslladava a Girona a demanar generadors per poder abastir de corrent al CAP i al Geriàtric, mentre el Sr. Boada en unes declaracions deia que els serveis mínims com CAPs i geriàtrics estaven perfectament coberts. Mentrestant tot el poble restava sense llum, les comunicacions per carretera es restablien i la cobertura telefònica es normalitzava gràcies a la intervenció del regidor de governació, Joan Antoni Hervias, que traslladaren un generador Telefónica amb un helicòpter. El problema era que ja no teniem bateria als mòbils
El dijous Endesa comença a instal•lar generadors de forma indiscriminada i sense cap criteri a la població, posant-ne tres a un lloc dels menys poblats de Tossa. L’Ajuntament requereix a la direcció de Endesa per programar la instal•lació dels generadors als llocs més poblats, a les 13 hores arriben tècnics de Endesa al Hotel Golden Bahia i conjuntament es prioritza la instal•lació dels generadors per llocs més poblats i potència dela generadors a mida que vagin arribant.


Divendres es va obrir el CEIP i varem aprofitar per anar a Girona a comprar lots i fanalets de gas, de fanalet, ni un, lots encara en varem trobar. Però el més èpic va ser durant el viatge la visió del paisatge arrasat, molts arbres caiguts i d’altres descoronats, una imatge desoladora.

Avui dissabte a les 11 del matí estic escrivint aquest post des de la Biblioteca Municipal, a casa encara no ens han connectat la llum, tot i viure en una zona de les més poblades. Fa fred a les habitacions, cinc dies que cuinem a la llar de foc i escalfem la llet en un fornet de gas, tampoc podem rentar la roba i sopem a la llum de les espelmes. Però el pitjor és el neguit de no saber quan tornarà la llum.
Premi senyors del Tripartito per la desinformació a que ens tenen sotmesos. Premi Srs. De Endesa pel desastrós manteniment de la xarxa elèctrica i la manca de previsió. Tot plegat, una pena.

.

5 comentaris:

vila86 ha dit...

sempre podries haver anat el Golden.. la gent opina.. jo no ho se, no hi era.. que allò era una festa, fins i tot va haver un gran sopar amb en Mas i tot.. si es cert.. tela.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Jo hi vaig ser dos dies al Golden a dues reunions i allà hi havia gent de tots colors polítics, a recepció no preguntaven a qui votaven, hi havien socialistes, del TU i de CiU.
Que vingués en Mas, jo no en tinc notícia, però hagues estat bé, i si hagues vingut el Montilla, encara millor, perquè és al peu del canó a on els hi calia estar i no a les Illes com el Saura.
En Mas i en Francesc Francisco varen ser els únics polítics que varen venir a Tossa per la llevantada de Sant Esteve del 2008. Llavors no hi havia Golden Bahia.

Anònim ha dit...

David, hem sobta que tu et creguis el que va dient la gent. EM SAP MOLT DE GREU. Encara que puc entreda la teva emprenyada, tal com la meva, per estar sense llum.

meteotossa ha dit...

Gràcies Josep per mencionar-me al blog. Malauradament, a vegades encertem els pronòstics.

Respecte en temes polítics, en fi... prefereixo callar, al Parlament es veuen coses que a vegades donen ganes de marxar a viure a un altre lloc... Ja arribaran les eleccions.

vila86 ha dit...

Ei, no havia tornat a passar per aqui, des de que vaig escriure el meu comentari. I vui fer l'aclariment, que vaig ficar que era l'opinio de la gent, d'algunes de les persones que vaig trobar pel carrer i que m'ho van dir. I no la meva opinio. Jo soc d'aquestes persones que no opinen del que no sap, i no puc opinar d'aquells 4 dies, ja que jo no era a Tossa. I per tant que a ningu l'hi sapiga greu el que vaig ficar perquè no es la meva opinio.