dimecres, 17 d’agost del 2011

LA TRISTA HERÈNCIA CAP. I . LA VIL·LA ROMANA DELS AMETLLERS




Pot ser si que és hora de donar explicacions, pot ser el pecat va ser no explicar-ho abans perquè la memòria és feble.

Quatre anys hem estat “administrant la misèria” tal i com sovint repetia la Mª Teresa Moré, quatre anys treballant com a burros per treure a un poble del forat en que ens el varem trobar i sense carregar les conseqüències de la mala gestió anterior als tossencs pujant els impostos, desprès d'haver plegat, cansat i estressat, el primer que em trobo és una vegada més el meu nom el butlletí del TU, donant a entendre que soc un aprofitat i un inconscient i que hem fotut aquest poble a la merda i seguidament un altre que diu que "ÉS HORA DE DEMANAR EXPLICACIONS", i quan comences a donar explicacions amb claredat, llavors resulta que et demanen cent dies de treva, APA HOME!, DE QUÈ ANEU!,

Em penso esplaiar, sovint unes imatges valen més que moltes paraules i per això m’acompanyo de fotografies i documents (en propers posts), tampoc penso renunciar a la ironia i al sarcasme, encara que a algú li puguin molestar els meus muntatges, i ho comprenc perquè a ningú li agrada que el ridiculitzin, però això va implícit a la credencial que acredita a un regidor i el converteix en un càrrec públic i qui no ho assumeixi, APA CAP A CASA!. Per ser regidor cal haver passat la edat del pavo!.

L’ALTERNATIVA parla de 55.000 € gastats en una auditoria i que a la fi varen ser 50.000 €, és evident que a ningú els hi agrada que els hi mirin les misèries, aquesta auditoria ens va ser molt útil per saber la crua realitat econòmica de com es trobava l’ajuntament i per començar a posar fil a l’agulla per solucionar els greus problemes que ens varem trobar, tampoc em quadren altres xifres que donen, però eren despeses del tot necessàries i no com els 33.000 € de l’adquisició dels bombons amb essències d’aigua de mar i que varen caducar en un quartet del Far i posteriorment varen anar a les escombraries, 40.000 € d’indemnització a una treballadora municipal per acomiadament improcedent ( segons sentència, persecució per ideologia política), 60 € per persona d’un menú d’un sopar del pelegrí, un enginyer que venia dos dies a la setmana i que se’l hi va doblar el sou, contractacions de personal que no venien a compte tal i com s’ha vist, per exemple la d’un geògraf del que varem haver de prescindir, i un llarg etc. I quan va costar un POUM incomplert i que va deixar descontent a la majoria de tossencs, al marge de hipotecar el futur de la nostra població?, i que es va gastar la Sra. Mundet amb assessors? El triple que nosaltres?, em quedo curt?...



Vull començar per la Vil•la Romana dels Ametllers, és l’equipament cultural més antic i per tant crec que li correspon l'honor . El 26 de juny del 2004 es va inaugurar la remodelació amb gran magnificència, no es va estalviar res i es va proclamar als quatre vents, publicacions al BIM, TVT, etc. tres anys desprès semblava el final d’una pel•lícula dels dos gals més famosos del còmic, l’Obèlix i l’Astèrix.

La restauració, molt vistosa això si, no es va tenir en compta que un jaciment a la intempèrie està sotmès a les inclemències del temps, als brètols i als gossos. Molt bonic i poc pràctic, massa vidre, massa fusta en contacte al terra humit i sobretot falta total de manteniment. Tot plegat un desastre i per acabar-ho d’adobar, un plet amb la família Teixidor amb una sentència desfaborable per l'Ajuntament i un Patronat format per la Diputació de Girona, l'Institut d’Estudis Catalans, Consell Comarcal i Ajuntament de Tossa, a on la Diputació que era qui feia el mecenatge va tancar la aixeta dels diners.




Així em vaig trobar la Vil·la Romana dels Ametllers el 2007 i en la foto superior és com la varen trobar els anteriors a nosaltres. Si el doctor Melé aixequés el cap?.














Les actuacions que hi varem fer a bon segur no son totes les que hagués volgut, es varen canviar les cordes, cartells als faristols i rèplica del mosaic d’en Vitalis, es va col•locar la barana d’accés a la part superior del jaciment i el rètol de la entrada, es varen retirar les dues guixetes i es va retirar part del terra de fusta perquè resultava perillós per la integritat física dels visitants, es va tenir cura de que es cumplís el contracte de manteniment i la policia del jaciment i sobretot es va aconseguir el BCIN (Be Cultural d’Interès Nacional). Dues publicacions, “ELS AMETLLERS, OCI I NEGOCI AL CAMP EN ÉPOCA ROMANA” I “FELIX TURISSA, LA VIL•LA ROMANA DELS AMETLLERS I EL SEU FUNDUS”, quasi tot fet amb subvencions finalistes.

Continuen molts dels vidres trencats, el terra de fusta que segueix deteriorant-se i el “rifi-rafe” amb la família Teixidor es manté viu. Masses equipaments en molt males condicions i pocs diners per poder arribar a tot.



http://www.diaridegirona.cat/cultura/2011/08/19/generalitat-declara-villa-dels-ametllers-tossa-cultural-dinteres-nacional/509224.html

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/444647-la-vilmla-vitalis-ja-es-be-cultural.html?cks_mnu_id=561