dimecres, 13 d’agost del 2008

SANT GRAU



dimecres, 13 d'agost de 2008>
Tossa, a punt de tancar l'acord per comprar l'ermita de Sant Grau a IbercajaL'adquiriria pel mateix preu, menys d'un milió, i amb millors condicions, que en l'acord fallit del 2003JORDI COLOMER.

Tossa de MarL'Ajuntament de Tossa té molt avançades les negociacions amb Ibercaja per adquirir l'ermita i la masia de Sant Grau, que actualment és propietat d'aquesta caixa. L'alcaldessa de Tossa, Imma Colom (CiU), assegura que aquesta compra serà possible gràcies a la «bona gestió» del govern, i destaca que l'acord, que està força encarrilat, té millors condicions i és amb el mateix preu que el que ja s'havia signat el 2003, també amb CiU i AET en el govern, però que els socialistes i Esquerra van congelar després per falta de diners. De moment, però, no s'ha decidit encara què s'hi farà, a Sant Grau, si finalment el consistori tira endavant la compra.

L'acord entre l'Ajuntament i Ibercaja està força encarrilat i és molt similar al que ja va aprovar el ple el juny del 2003 per unanimitat quan governaven CiU i AET, i que després el govern del PSC i Esquerra van congelar perquè consideraven que no hi havia prou diners. Tossa pagarà poc menys d'un milió d'euros per comprar l'ermita, la masia i les gairebé 100 hectàrees que hi ha al voltant. Aquest és el mateix preu que s'havia establert el 2003, i Colom destaca que la millora més substancial, a part de mantenir el preu, és que es preveu allargar el termini de pagaments almenys fins a quinze anys. Igualment es mantindria la condició que fos un pagament sense interessos.
L'actual equip de govern considera que l'espai té un gran valor sentimental per als tossencs, i per això afirma que buscarà totes les línies de finançament que pugui trobar per tal de poder afrontar la compra.
QUÈ FER-HI? Amb els anys, l'espai de Sant Grau s'ha anat deteriorant a poc a poc, i per això caldrà veure després de la compra com i qui du a terme les reformes, i què es decideix sobre com s'aprofita tot el conjunt. Rosa Maria Monrabà (CiU), que era l'alcaldessa de Tossa el 2003, tenia la idea de construir a la masia un parador estatal i potenciar el turisme de qualitat. Més tard, amb el govern de Pilar Mundet, i abans que es desistís de la compra per falta de diners, tenia la idea de recuperar un antic projecte de l'època de l'exalcalde Telm Zaragoza per convertir Sant Grau en un centre d'interpretació del massís de Cadiretes. Per aconseguir finançar la compra fins i tot es va demanar una subvenció a la UE a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). Amb les actuacions previstes es pretenia que Sant Grau es convertís en un equipament públic dedicat a l'estudi, la preservació i la divulgació dels valors naturals, culturals i paisatgístics del massís d'Ardenya-Cadiretes. També es proposava habilitar-hi un alberg refugi destinat, d'una banda, a excursionistes i pelegrins i, de l'altra, a l'organització de congressos, jornades, cursos o trobades de treball que requerissin unes estades prolongades.