dissabte, 13 de desembre del 2008

RAMÓN CASAS I CARBÓ

Ramón Casas i Carbó va néixer a Barcelona un 5 de gener de 1866, fill de Ramón Casas i Gatell, indiano que havia fet fortuna a Cuba, i de Elisa Carbó i Ferrer, filla de una família de la burgesia barcelonesa.

Juntament amb Santiago Rusiñol , son els dos pintors representatius del modernisme català. De molt nen ja destacà per la seva facilitat per dibuixar; en 1877 comença a estudiar art al estudi de Joan Vicens . L’any 1881 fou cofundador de la revista l’Avenç, i per l’octubre del mateix any viatge per primera vegada a París. Aquet hivern estudia a la acadèmia de Carolius Duràn i més tard a la Acadèmia Gervex. A partir d’aquí comença la seva carrera de pintor.


Inspirat en el cafè parisí “Le Chat Noir”, Ramón Casas va finançar el que seria el centre del modernisme, el cafè dels” 4 Gats” al barri gòtic de Barcelona, antiga casa Martí, regentat per Pere Romeu.


Pintor de temàtica polifacètica, tant pinta quadres referits a la crònica social com “El garrote vil” , “el Corpus Christi” o “La Carga”; com cartells comercials, tècnica que sovint fa servir en els deus olis.


Els retrats de figures femenines el converteixen amb el pintor més cotitzat per la burgesia catalana. Casas sap plasmar a la perfecció la bellesa i la serenor dels rostres, destacant la qualitat en el tractament dels plecs dels vestits i barrets.
















Les exposicions de Casas, Rusiñol i Clarasó a la sala Parés foren cèlebres, fins la mort de Rusiñol l’any 1931, al que seguí Casas un any més tard.




.

2 comentaris:

rosa ha dit...

m'agradat molt el resum que has fet d'aquest personatge. No sé el que té aquest tipus de gent de principis del segle passat que m'atrau moltíssim i les seves pintures em traslladen en una altre època que semble jo l'hagi viscuda.

Joana ha dit...

Penso el mateix que la rosa. Atrau i atrauen les seves pintures, un cert misticisme, una elegància discreta i uns colors peculiars!
gràcies!