dimarts, 23 de febrer del 2010

TODO EL MUNDO AL SUELO


Va passar quan la tele era en blanc i negre, un 23 de febrer, avui fa 29 anys, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Don Antonio Tejero Molina i 288 guàrdies civils més, al voltant de les 6 de la tarda, entraven al Congrés dels Diputats i segrestaren al poder legislatiu i al govern amb la força de les armes.

Son uns successos que ens han marcat a vàries generacions, la televisió va deixar d’emetre programes i a la radio només sonava música clàssica, semblava que havíem retornat a aquelles setmana santes franquistes; només Radio Olot donava el parte. A València sortiren els tancs al carrer per ordre del Capità General de la “Región Militar” Don Jaime Milans del Bosch, el general de divisió i segon del “Estado Mayor del Ejercito” Alfonso Armada y Comyn, en un principi va començar com a mediador i va resultar estar implicat fins el coll, fins hi tot algun va apuntar que el cop d’estat comptava amb el vist i plau del Rei.

Recordo l'imatge serena de Santiago Carrillo assegut al seient del parlament desobeint el “todo el mundo al suelo” de Tejero, al General Gutiérrez Mellado i a Adolfo Suárez enfrontant-se als colpistes, Manuel Fraga plantant cara,al Lendakari Karlos Garaicochea desaparegut i el discurs del President de la Generalitat Jordi Pujol intentant tranquil•litzar a la població.

Han passat molts anys, però sembla que va ser ahir, avui, en especial tinc present el rostre preocupat del meu pare recordant al cop d'estat del General Pavía, amb l'orella posada a radio Olot i esperant que Europa reaccionés. Avui tinc present al meu pare perquè és el primer 23 F que no està entre nosaltres.



1 comentari:

zel ha dit...

Uix, jo tinc un record molt amarg, estàvem amb el meu germà i la meva cunyada, encara no ho era, i no gosàvem treure l'orella de la ràdio,por, molta por...