dimecres, 10 d’octubre del 2007

DES DEL SETMANARI "EL TRIANGLE"

López Tena, un convergent atípic, nou líder sobiranista
El vocal del Consell General del Poder Judicial manté de fa temps un enfrontament amb Josep Antoni Duran i Lleida i en aquests moments pateix una dura ofensiva llançada des de la ‘caverna’ mediàtica

Els atacs de la dreta espanyola li han donat una gran projecció.

PEP MARTÍ - Barcelona
Alfons López Tena s’ha consolidat com un dels exponents més brillants del sobiranisme. Vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), on va arribar a proposta de CiU, aquest militant de Convergència Democràtica, nascut a Sagunt fa 50 anys, és un dels independentistes amb més solidesa jurídica. Però la personalitat de López Tena és molt més àmplia.
Una de les mancances que a vegades evidencia l’independentisme és una certa desconeixença del funcionament de l’Estat espanyol, de la seva força i dels seus mecanismes de control. També, massa sovint, de feblesa en coneixements de dret constitucional. Com aquell personatge de l’obra de Dickens, Pickwick, un capellà que justificava el seu alcoholisme dient que per combatre el diable se l’havia de conèixer, es pot dir que López Tena coneix el seu enemic. Un adversari que va dissecar en el seu llibre recent, Catalunya sota Espanya (Dèria/La Magrana). Ha impulsat el Cercle d’Estudis Sobiranistes, junt amb el profesor de dret constitucional Hèctor López Bofill.
Un convergent atípicEn el cas de López Tena, cal subratllar que és membre de CDC. Perquè les seves relacions amb la cúpula d’UDC són pèssimes. I ni ell ni el líder democratacristià, Josep Antoni Duran i Lleida, no s’ho amaguen. En diverses ocasions, Duran ha declarat que el seu partit no se sent representat per López Tena en el ple del CGPJ. Tot i així, membres d’UDC pertanyen al Cercle d’Estudis Sobiranistes, creat recentment per López Tena i Hèctor López Bofill. Dins de Convergència, però, el notari també és una mica especial. De mentalitat nacionalista transversal, manté bona sintonia amb dirigents d’ERC i aposta per posicions independentistes.
A Convergència ha presidit la sectorial de Justícia i ha estat vicepresident de l’agrupació de CDC de l’Esquerra de l’Eixample. En el pla ideològic, López Tena es defineix com un liberal, però no tant en el pla econòmic com en el polític. Un liberalisme, aquest, que el va dur a entrar en la Fundació Catalunya Oberta, on conviuen persones de tradició liberal més tradicional i joves llops del neoliberalisme més radical.
El notari i membre del CGPJ pertany també al Grup Hayek, situat en l’òrbita de Catalunya Oberta i que representa el nucli més reaganià dels seus membres. Aquesta entitat, presidida per David Clivillé i que té en la seva junta Marc Prenafeta, fill de l’exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta, aplega professionals que admiren l’obra de Friedrich von Hayek, ja desaparegut, un adversari de Keynes.
En el seu llibre Catalunya sota Espanya, l’autor citava diverses vegades Thomas Jefferson en defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya. La influència liberal nord- americana en l’ideari de López Tena és evident.
En aquests moments, és víctima d’una ofensiva molt agressiva des dels mitjans de la dreta espanyola. Una ofensiva, però, que encara ha donat més incidència a les seves opinions. Les seves declaracions en què deia que no considerava un delicte cremar símbols monàrquics han desfermat encara més atacs contra ell.
L’impulsor del Cercle d’Estudis Sobiranistes és una persona amb molts contactes internacionals. És membre del comitè executiu de la International Organization for Judicial Training, dedicada a la formació de juristes, que farà una reunió a Barcelona precisament a la fi d’aquest mes d’octubre.