dimarts, 26 d’agost del 2008

La Vil·la Romana dels Atmetllers


Tossa reobre la vil·la romana a les visites, de franc i sense vigilància







TOSSA DE MAR E.PADILLA
La vil·la romana dels Ametllers de Tossa és un dels vestigis històrics més importants del municipi si descomptem la Vila Vella. El recinte es va adaptar per a les visites després de nombroses excavacions i es va obrir el 2004, després d'una actuació que va costar uns 200.000 euros. L'estiu passat va estar tancada perquè l'equip de govern entrant de CiU va considerar que estava en massa mal estat. Des de fa pocs dies, però, torna a estar oberta. Això sí, l'entrada és lliure i ningú vigila el comportament dels visitants en el recinte. I això es fa notar.
Els vidres de la piscina estan trencats -porten així des de fa més d'un any. Una ampolla de cervesa abandonada sobre d'un banc demostra que alguns dels qui s'hi acosten no ho fan moguts, precisament, per l'interès cultural. També els excrements dels gossos que guarneixen la tarima de fusta que dóna pas a la part noble posen de relleu que el manteniment del recinte és, com a mínim, millorable. Els valuosos mosaics que es van trobar íntegres i que s'exposen a la intempèrie estan en part coberts de sorra i fullaraca. Alguns muntatges reconstruïts per contextualitzar l'ús dels recintes estan deteriorats i deixen a la vista restes de ciment incongruents amb l'entorn.
L'estiu de 2007, el regidor de Cultura de Tossa, Josep Colomer (CiU), argumentava que "l'estat de degradació" del recinte era "horrible", i els motius per no obrir-la al públic eren, segons Colomer, pedres despreses dels murs, els esmentats vidres trencats a la piscina, el deteriorament dels graons que ajuden a superar els diversos desnivells del recinte -aguantats per uns claus que són un autèntic perill, va alertar el regidor ja fa un any. L'estiu passat es va optar per no obrir-la al públic perquè els diners destinats a contractar personal per a les guinguetes d'entrada es va destinar a pagar l'auditoria.
Tot i que ahir al migdia desenes de persones recorrien el recinte, el seu estat no sembla haver millorat respecte a la relació que en va fer Colomer l'agost de l'any passat. El regidor no va atendre ahir les trucades d'aquest diari.

Referent a la noticia sortida avui al Dari de Girona sobre l’estat de la Vila Romana dels Atmetllers vull aclarir:
1- Que la propietat dela Vil·la Romana és compartida, els propietaris son l’Institut dEstudis Catalans, la famila Teixidor i l’Ajuntament.
2- Que actualment i des de fa anys hi ha una desavenença amb la familia Teixidor i l’Ajuntament, ja que els primers son partidaris de la negociació d’un conveni urbanistic a canvi de la propietat i nosaltres de l’expropiació o declaració de BCIN per part de la Generalitat. La familia Teixidor te una porta situada dintre de la seva propietat, que és la més propera al cementiri, i que inclou el tros del peristilo que va des de el ninfeo agafant tot el sector nort de la Vil·la, incluida la piscina. Aquesta porta i per voluntat dels propietaris està oberta dia i nit.
3- Que per sugeriment dels arqueólegs de la UDG i d’un dels representants del Patronat de la Vil·la Romana és va acordar obrir durant el dia les portes sud i la que dona a la Avda. del Pelegrí deixant la entrada lliure al públic.
4- Que l’estat de deteriorament i de deixadessa en que ens varem trovar La Vi·lla Romana dels Atmetllers pel juny del 2007, no és ni molt menys l’estat actual. Regularment s’hi ha fet el manteniment per part de “ECO TOSSA”, s’ha donat dues capes d’oli a les fustes, cosa que no s’havia fet mai, s’ha substituit un tros de la barana de corda per una de metall, etc. .
5- Que és del tot cert que la regidoria de cultura li hagues agradar obrir les portes de La Vil·la Romana en unes altres condicions, però que donades les limitacions econòmiques i de personal de l’Ajuntament no ha pogut ser, però que no estalviarem esforços fins aconseguir-ho.

Josep Colomer i Tort


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sr. Colomer,
m'agrada ue sigui creatiu pero si us plau posi la lletra amb una altra tipografia i color, si no vol que ens quedem cegs per esbrinar el que posa.

Per una altra part, si que és trista la situació en la que es troba la Vil.la Romana. El que és encara més trist és que es jugui i es manipuli econòmicament el patrimoni cultural d'un poble.

I per últim, també trobo trist que la gent d'aquesta vil.la no sàpiga adonar-se'n del que té en aquesta vil.la romana. Que no sàpiga aprofitar-se'n ni aprendre de la cultura i la historia. Tot s'està perdent... en aquest poble només mana el turista de sol, platja i sèpia a la planxa o paella.

EL BLOC D'EN VITALIS ha dit...

Hola Romaní, estic d'acord amb tu. Posiblement la solució més ràpida passa per la declaració de BCIN, ho he reclamat a la Generalitat a Girona i també amb en Salvador Giner, President del Institut d'Estudis Catalans li hem demanat que fes presió i de moment sense resultats.
Perdona pels inconvenients logístics, estic desterrat a un portatil que no domino i que ni té corrector de català.
Gràcies pel comentari.