diumenge, 23 de gener del 2011

FELIX TURISSA. LA VIL.LA ROMANA DELS AMETLLERS I EL SEU FUNDUS


A la taula:
Sra.Immaculada Colom, Alcaldessa de Tossa de Mar,
Sr. Salvador Giner, President de l’Institut d’Estudis Catalans,
Sra. Isabel Rodà, Presidenta de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica,
Sr. Ramon Ten Cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els autors del llibre:
Sr. Lluís Palahí Grimal, arqueòleg de l’Institut de Recerca Històrica de la UdG Dr. Josep M. Nolla, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Girona.




La història de la descoberta i excavació de la vil.la dels Ametllers s’extén gairebé durant tot el s. XX i els primers del s. XXI. Cal dir que el jaciment va ser objecte de moments d’intensa activitat arqueològica i de llargs períodes d’oblit. Finalmente se l’ha valorada tal i com es mereix, -tant amb el procés d’excavacions que es va desenvolupar intensamente arran de la creació del Patronat de la Vila romana- i que culminà amb l’adequació i enjardinament del jaciment, com amb l’edició de la guia l’any 2009 i ara amb aquesta obra magna.

La Vil.la dels Ametllers va estar oblidada durant molts anys, no va ser fins l’any 1976, que el nostre benvolgut Mario Zucchitello maldà per tirar endavant les prospeccions arqueològiques i tornar la dignitat a un espai que en aquells moments era un pàrking. Mario Zucchitello i Ricard Batista formaren un equip al que s’afegiria A. López Mullor. Iniciaren les excavacions amb molt pocs recursos i molta il.lusió, que de fet, és com solen començar molts projectes. Si ens n’anem al descobriment de la vil.la ens trobem sobretot amb això, amb molta il.lusió i molta fe, poc es devia imaginar el Dr. Ignasi Melé, quan excavava amb la companyia fidel del seu ajudant en “Carinyo” i davant la incredulitat de tothom,que l’any 1914 descobria els bells paviments de mosaic de la vil•la.


Els autors de l'obra son el Dr. Josep M. Nolla i el Sr. Lluís Palahí, tant l’un com l’altre han estat estretament vinculats a les excavacions que s’han dut a terme d’ençà de l’any 2000 a la Vil.la romana dels Ametllers, aquest llibre és una monografia rigorosa, científica i aprofundeix en el coneixement d’una de les viles més importants de la Tarraconense.