dissabte, 29 de gener de 2011

RECUPERANT L'ESPLENDOR DEL CASTELL DE MONTSORIU


HISTÒRIA
És documentat des del 1002 en la donació de terres al monestir de Sant Cugat del Vallès. L'any 1033 es produïx el casament d'Ermessenda de Montsoriu, filla d'Amat de Montsoriu, vescomte de Girona, amb Guerau I de Cabrera, fundadors del monestir de Sant Salvador de Breda, centre del vescomtat dels Cabrera-Girona, anomenant-se en una donació de l'any 1053 el castell de Soriu i canviant definitivament el títol de vescomte de Girona pel de Cabrera a partir de Guerau III(1145-1180).
Els senyors del castell van estar relacionats amb la Conquesta de Mallorca a través del vescomte Guillem de Montsoriu, a les ordres del rei Jaume I. El cronista real Bernat Desclot, l'any 1285 es refereix al castell en aquests termes:
« ...E en Vallès se tenia lo castell de Montsoriu, qui és un dels bells e dels nobles del món...[1]
»

Fou residència dels vescomtes de Cabrera, vivint èpoques de gran esplendor quan aquests senyors posseïen grans extensions de terres i castells, que anaven augmentant per la seva fidelitat amb els reis.
Pere el Cerimoniós, l'any 1356, va crear per a ells el nou comtat d'Osona, que fou donat pel rei a Bernat III de Cabrera, que es va aixecar en armes contra Pere III a la mort del seu pare Bernat II. Acusat per la reina Elionor de Sicília i els nobles aragonesos que conspiraren contra ell, va ser decapitat a Saragossa el 1364). La lluita va durar fins a la mort del vescomte i fou el seu fill Bernat IV de Cabrera, qui va signar un acord amb Pere III el 1372 i més tard un segon l'any 1381, aconseguint recuperar les possessions de la família.
A partir del segle XV, va sofrir una decadència progressiva pel trasllat de residència de la família al castell de Sant Joan de Blanes i sobretot pels estralls de la Guerra dels remences durant els anys 1462-1472.
Per consell del rei Ferran el Catòlic, la vescomtessa Anna de Cabrera es casà l'any 1480 amb el cosí del rei, Fadrique Enríquez i pel fet de no haver tingut descendència passà el vescomtat al nebot del seu marit Luis Enríquez l'any 1515.
Entre els anys 1566-1574, degut als grans deutes acumulats pels Cabrera, es veuen obligats a la venda dels seus bens a Francesc I de Montcada,
Escut dels Cabrera a la font gòtica de Blanes
comte d'Aitona, passant a diferents famílies fins que l'any 1757 pertany als ducs de Medinaceli. Fou ocupat per les tropes franceses durant la Guerra del Francès els anys 1808-1814 i més tard també l'ocupen els militars a la Primera guerra carlina (1833-1840). En aquesta ocupació es trobava Pau Piferrer, el qual va deixar escrit sobre el castell:
« Ocupa la cima (del turó) un vasto castillo gótico del cual subsisten aun algunos lienzos de muro con dos torrecillas, al paso que una completa desolación confunde en las habitaciones interiores columnas derribadas, corredores en pié y arcos góticos que se dibujan en la atmósfera de resplandor de luna.
Wikipedia.


El castell de Montsoriu obre les portes al turisme cultural
Aquest dissabte el conseller Mascarell inaugurarà les obres de restauració que permetran fer-hi visites guiades els caps de setmana
Una quinzena de guies formats per la Gabella donaran les explicacions en quatre idiomes
27/01/11 02:00 - ARBÚCIES - XAVIER CASTILLÓN
El castell de Montsoriu ja no serà una fortalesa infranquejable: ara serà possible visitar regularment el que està considerat el millor castell gòtic de Catalunya i gaudir de les impressionants vistes. Això ha estat possible gràcies a les obres de restauració que s'hi han portat a terme i que s'inauguraran aquest dissabte a les dotze del migdia en un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, al qual també assistiran el secretari general del departament, Xavier Solà; el director general de Patrimoni, Joan Pluma; representants de l'Estat, la Diputació i el Consell Comarcal de la Selva, i els alcaldes d'Arbúcies, Breda, Sant Feliu de Buixalleu i Riells i Viabrea, entre altres integrants del patronat gestor del castell, com ara la seva activa associació d'amics.
Concert a Montsoriu
L'acte oficial d'inauguració, que inclourà una actuació de l'Orquestra Jove de la Selva, no està pensat per al públic en general, que no haurà d'esperar gaire per visitar el castell, ja que les visites guiades concertades a la fortalesa començaran el primer cap de setmana de febrer. De moment, només es podrà visitar el castell els caps de setmana, fent les reserves a través del web del castell: www.montsoriu.cat. Les entrades costen 5 euros, 3 euros per als nens de 6 a 14 anys, i l'accés és gratuït per als més petits. A l'estiu és molt probable que hi hagi visites guiades alguns dies entre setmana, però no tots, entre altres coses, perquè al castell continuen havent-hi obres de reforma i també intervencions arqueològiques. A partir del setembre vinent el castell s'obrirà també a les escoles. En qualsevol cas, el castell només es podrà visitar en grup i amb un dels guies que han estat formats pel Museu Etnològic del Montseny la Gabella, gràcies a un conveni entre el Consell Comarcal de la Selva –propietari d'aquest castell de titularitat pública– i l'Ajuntament d'Arbúcies. Aquesta quinzena de guies de la zona, que s'organitzaran en diferents torns, donaran explicacions sobre la història del castell i la seva reconstrucció en català, castellà, anglès i francès. La previsió és que hi hagi visites cada hora: 14 visites i unes 500 persones cada cap de setmana. Les visites començaran a l'antic cos de guàrdia, convertit en recepció del castell, i acabaran a la gran cisterna que hi ha sota el pati d'armes. L'únic inconvenient és que, des del pàrquing fins a la porta del recinte, situat sobre un turó de 649 metres d'alçada, hi ha una passejada de mitja hora. “L'obertura al públic de Montsoriu pot ser un incentiu turístic molt important per a la comarca i especialment per als pobles veïns. Crec que la gent ho esperava i que quedarà molt sorpresa del que s'hi trobarà”, diu el president del patronat del castell, Robert Fauria. En els últims anys, el patronat ha assolit una àmplia implicació institucional en la rehabilitació del castell, amb un pla director que preveu inversions per més de 7 milions d'euros que encara no han arribat al seu equador. El castell de Montsoriu es troba en un procés obert, però almenys ara en pot gaudir tota la ciutadania.
http://www.avui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/362205-el-castell-de-montsoriu-obre-les-portes-al-turisme-cultural.html
Inauguració de la remodelació del Castell de MontsoriuL’Acte d'inauguració fou amenitzat per l’Orquestra de Corda de l’Orquestra Jove de la Selva sota la direcció de Càndid Rodríguez.
Amb l'assistència de nombroses personalitats del mon de la política i de la cultura, donaren solemnitat a l’Acte les intervencions de :


Sr. Xavier Solà, Secretari General de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Francesc Francisco Busquets, Delegat del Govern de l'Estat a Catalunya.


Sr. Roger Zamorano, Vicepresident de la Diputació de Girona i Alcalde d'Arbucies.


Sr. Jordi Gironés, President del Consell Comarcal de la Selva.


Sr. Robert Fauria, President del Patronat del Castell de Montsoriu.http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3342772

1 comentari:

zel ha dit...

Noi, quin reportatge, quina bellesa poder veure com sabem refermar el patrimoni! No en sabia gaire res, gràcies!